Ce roluri si avantaje sunt oferite de elemente tocuri pentru usa?
Atunci cand vorbim despre designul unei usi, detalii precum elemente tocuri pot parea nesemnificative. Dar, de fapt acestea joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste functionalitatea usii. Elementele tocurilor nu sunt doar de decor.
Acestea sunt deosebit de importante in conditiile in care influenteaza in mod semnificativ stabilitatea si durabilitatea usii.
Acest articol va ofera in randurile de mai jos informatii cu privire la elementele tocurilor de usa. Veti descoperi ce rol au acestea dar si din ce materiale pot fi fabricate.
Informatiile de mai jos va pot fi de mare ajutor mai ales in cazul in care intentionati sa achizitionati o usa in viitorul apropiat.
Elemente tocuri usa
In momentul in care vine vorba despre elementele tocurilor de la usa, trebuie precizat ca acestea sunt mai multe la numar. Fiecare dintre ele indeplineste un anumit rol. Cadrul exterior al tocului de exemplu, este acea parte vizibila a acestuia care vine montata in perete si in care se fixeaza balamalele usii.
Cadrul interior al tocului reprezinta partea sa interioara, este adesea ascunsa sub toc si este deosebit de utila in conditiile in care ofera suport pentru sistemul de inchidere si blocaj al usii.
Tot cand vine vorba despre elemente tocuri usa trebuie sa amintim balamalele, care joaca un rol cheie in deschiderea si inchiderea usii.
Acestea vin atasate atat de cadrul interior cat si de cel exterior. Apoi urmeaza si garniturile, care sunt utilizate cu scopul de a a sigila si izola tocul de usa. Acestea sunt deosebit de importante astfel, dat fiind faptul ca previn scurgerile de aer si infiltrarea prafului sau a zgomotului.
Si in final amintim si elementele de feronerie, iar aici ne referim la manere, broaste sau alte componente de care este nevoie pentru deschiderea si inchiderea usii, si pentru securitatea acesteia.
Materiale folosite pentru elementele tocurilor de la usa
Exista mai multe materiale din care pot fi fabricate tocurile de la usa. Sa vedem care sunt unele dintre cele mai des utilizate astfel de materiale:
1. Lemnul
In ceea ce priveste lemnul, acesta este un material traditional folosit pentru tocurile usilor. Se foloseste in general pentru fabricarea cadrului interior si exterior, si are avantajul de a oferi un aspect cald si natural, adaugand un aer mai clasic pentru incapere. In plus, poate fi usor prelucrat si adaptat astfel incat sa fie potrivit pentru diverse stiluri de usi.
2. Otel
Cand vine vorba despre tocurile usilor din otel, acestea ies in evidenta prin rezistenta si stabilitatea lor. Tocmai de aceea sunt utilizate pentru usile grele sau pentru cele de exterior care au nevoie de o sustinere suplimentara. In plus, este vorba despre un material rezistent la solicitari mecanice si la coroziune.
Cat despre elementele tocurilor fabricate din acest material, acestea pot fi balamalele sau elementele de feronerie, si sunt durabile si rezistente.
3. Aluminiu
Exista de asemenea tocuri pentru usi din aluminiu, iar acestea sunt apreciate pentru usurinta lor si rezistenta la coroziune. Exista si elemente de feronerie sau alte elemente confectionate din aluminiu, si care sunt elemente tocuri deosebit de importante. In plus, aluminiul este un material care poate fi vopsit sau anodizat pentru a se potrivi cu designul interior sau exterior al locuintei.
4. Fibra de sticla
Tocurile din fibra de sticla sunt recunoscute datorita unor avantaje ale lor precum durabilitatea si rezistenta lor la conditii extreme.
Elemente Tocuri – Acestea sunt ideale pentru usile de exterior, fiindca sunt capabile sa reziste la schimbarile de temperatura si umiditate. De asemenea, fibra de sticla este un material potrivit deoarece poate fi modelata pentru a imita aspectul lemnului sau al altor materiale.